Τώρα είναι η ώρα της ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ!

Δημοσιεύθηκε στις 26-08-2016

Ζούμε σε μια ασυνήθιστη, ιστορική και επαναστατική εποχή. Μια επανάσταση που μεταφέρει την ανθρωπότητα πέρα από τους κανόνες και το κατεστημένο. Η επανάσταση της εποχής μας είναι αυτό που αποκαλώ «Επανάσταση της Συνειδητότητας». Είναι τόσο μεγάλες οι αλλαγές που προκαλεί, που σε πολλούς δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας και δυστυχίας. 

Η συνειδητότητα, η οποία φαινόταν να είναι «κοιμισμένη» κάτω από την επιρροή της ταυτότητας του «εγώ», σιγά-σιγά αρχίζει να «ξυπνάει». Μια ισχυρή δύναμη αρχίζει να κινητοποιεί τους ανθρώπους, και ο αριθμός αυτών που ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα» αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Όμως, τι σημαίνει ακριβώς το «να αφυπνιστεί» κάποιος; 

Κατ’αρχήν, την επίδραση αυτής της «δύναμης» την βιώνουν όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζω έχει ζοριστεί και δοκιμαστεί πέρα από τις «δυνατότητές» του.

Η ζωή είναι σαν μια σχολική τάξη για όλες τις μορφές ζωής και κάθε είδους έμβια όντα και όχι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Φαίνεται δε, ότι οι προκλήσεις είναι απαραίτητες για να «αφυπνιστούμε». Το κλειδί είναι να δούμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και να τις χρησιμοποιήσουμε σωστά, έτσι ώστε να μας ωθήσουν σε μια ανώτερη κατάσταση συνειδητότητας. Οπότε, πείτε ΝΑΙ σε όλες τις προκλήσεις που έρχονται στο δρόμο σας, αγκαλιάζοντας την παρούσα στιγμή, θεωρώντας ότι τα προβλήματα είναι ευλογίες και μαθήματα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαμαρτύρεστε γι' αυτά.

Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα της αφύπνισης» σήμερα είναι μεγαλύτερος από ποτέ, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν αυτό που στην πραγματικότητα βιώνουν αδυνατώντας να το ορίσουν με λέξεις.

Οι μαθητές μου λένε πως «αισθάνονται ότι οι επιτυχίες σε αυτόν τον κόσμο είναι όλο και λιγότερο ελκυστικές για αυτούς, και ότι πρέπει να υπάρχει κάτι βαθύτερο, πιο ουσιαστικό και πιο σημαντικό στη ζωή από τις επιτυχίες, τις αποτυχίες και τη συσσώρευση υλικών αγαθών». Κατά συνέπεια, νοιώθουν απογοήτευση, συναισθηματκό κενό και ψυχικό πόνο.

Σύμφωνα με την αρχαία σοφία, η δυστυχία είναι δημιούργημα του μυαλού μας – των ασυνείδητων σκέψεων, με άλλα λόγια. Η φωνή που συνεχώς «μιλάει» στο μυαλό μας μεταφράζοντας την πραγματικότητα, προφανώς έχει άγνοια της αληθινής φύσης της πραγματικότητας. Για πολλούς ανθρώπους, η δυστυχία που βιώνουν είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού δεν μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό γεγονός από τη φωνή στο μυαλό τους που δίνει νόημα σε αυτό που νιώθουν. Μπορείτε λοιπόν να αναγνωρίσετε ότι η δυστυχία που νοιώθετε δεν προκύπτει από αυτό καθ’αυτό το γεγονός, αλλά από την νοητική απεικόνιση που το περιβάλλει; 

Δυστυχία εναντίον Πραγματικότητας

Με άλλα λόγια, η δυστυχία είναι μια νοητική ή ανθρώπινη εμπειρία (διαφορετική από τον σωματικό πόνο) και προέρχεται από τη σύγχυση της πραγματικότητας. Εμείς είμαστε αυτοί που συγχέουμε την αναπαράσταση της πραγματικότητας - αυτό που λέμε μυαλό, σώμα, σύμπαν, κ.λπ. - με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι καθαρή ύπαρξη και καθαρή συνειδητότητα, η οποία είναι ανεξάρτητη από αυτό που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις ή αυτό που αποκαλούμε «ουσιαστική αντίθεση» στη ζωή (χαρά, ευχαρίστηση, πόνος, κλπ). Έτσι, όταν φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση καθαρής ύπαρξης, έχουμε την ευκαιρία να είμαστε μη εξαρτημένοι (αποστασιοποιημένοι) από καταστάσεις, συνθήκες, γεγονότα, και ανθρώπους. Αυτό μπορεί να φαίνεται ή να ακούγεται σαν μια κατάσταση αδιαφορίας, αλλά δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο μέρος όπου μπορούμε να ζήσουμε την αληθινή ανιδιοτελή αγάπη, τη συμπόνια, τη χαρά, την ηρεμία και τη Θεϊκή παρουσία και είναι επίσης το μόνο μέρος όπου υπάρχει ελευθερία και δημιουργικότητα.

Tα περισσότερα από τα προβλήματα που βιώνει η ανθρωπότητα διαιωνίζονται μέσω της ανακύκλωσης του πόνου, των δεινών και της βίας που υπάρχει στον κόσμο και καθημερινά προκαλεί επιπρόσθετο πόνο και επιφέρει περισσότερα προβλήματα. 

Δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα από το ίδιο επίπεδο σκέψης που το δημιούργησε.

Albert Einstein

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζωή είναι πρόκληση για κάθε άνθρωπο, αλλά το μέγεθος της πρόκλησης σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο της συνειδητότητας του καθενός.

Συχνά, η βοήθεια και οι λύσεις που προσφέρει η κοινωνία παίρνουν τη μορφή της υπερκατανάλωσης προϊόντων και της χορήγησης φαρμάκων για την καταστολή του φόβου (ο οποίος βασίζεται σε ψευδή στοιχεία που εμφανίζονται ως πραγματικά) τα οποία θεραπεύουν μόνο επιφανειακά συμπτώματα. Αλλά υπάρχει μία πραγματική διέξοδος, την οποία μπορούμε να βρούμε «ξυπνώντας» στην παρούσα στιγμή και αποδεχόμενοι κάθε στιγμή όπως είναι, χωρίς την προσθήκη οποιασδήποτε αρνητικής αφήγησης που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, εκτός από τη δημιουργία διαχωρισμού, δυστυχίας και μη ικανοποίησης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του πώς είναι τα πράγματα και πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα. Ζουν σε μια διαρκή κατάσταση πάλης με την παρούσα στιγμή, αντιστέκονται και αγωνίζονται εναντίον της. Σε αυτό το χάσμα είναι που προκύπτει ο πόνος και η δυστυχία.

Αφύπνιση: Πώς να εξασκηθείτε ώστε να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή

Ο καλύτερος και πιο ισχυρός τρόπος για να εξασκηθείτε ώστε να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή, είναι να χρησιμοποιείτε την κάθε στιγμή της ζωής σας για να γίνεστε πιο συνειδητοποιημένοι.

Για παράδειγμα: όταν συμβαίνει κάτι, παρακολουθήστε το γεγονός ή την κατάσταση και την νοητική συνομιλία που προκύπτει. Απλά παρατηρήστε τον τρόπο που εμφανίζεται και αρχίστε να απομακρύνετε τον εαυτό σας από την αφήγηση του μυαλού που δίνει νόημα στο γεγονός ή την κατάσταση. Γίνετε ο παρατηρητής της σχέσης σας με την παρούσα στιγμή. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Μήπως δημιουργώ πόνο με τη συνεχή δυσαρέσκεια, την άρνηση ή τη θέλησή μου να ξεφύγω από την παρούσα στιγμή;» «Μήπως συνεχώς διαπληκτίζομαι με το Τώρα, το μόνο που αληθινά υπάρχει την κάθε στιγμή; Είναι η παρούσα στιγμή εχθρός μου; Μήπως αποφευγω την παρούσα στιγμή για να επιτύχω κάτι άλλο, γιατί πάντα πιστεύω ότι η επόμενη στιγμή θα είναι καλύτερη από ό, τι αυτή η στιγμή;» Και τελικά, όλα αυτά, είναι και πάλι απλά σκέψεις γιατί η επόμενη στιγμή δεν υφίσταται, ποτέ δεν έρχεται επειδή μπορείτε να βιώνετε μόνο την παρούσα στιγμή.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι αν η σχέση σας με την παρούσα στιγμή είναι συγκρουσιακή, τότε το μέλλον δεν είναι δυνατόν να είναι καλύτερο;

Επομένως, το μυστικό για να βελτιωθεί η ζωή σας είναι να παραδοθείτε στην παρούσα στιγμή, εκεί όπου ευθυγραμμίζεστε με την αληθινή πραγματικότητα της ζωής, χωρίς να δημιουργείτε πλέον πόνο και περιττή σύγκρουση.

Γίνετε φίλοι με την παρούσα στιγμή ανεξάρτητα από την μορφή που παίρνει.

Συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο άφιξης στη ζωή εκτός από την παρούσα στιγμή. Έτσι, όταν νομίζετε ότι έχετε φτάσει κάπου, θα βρεθεί μια άλλη πρόκληση ή κατάσταση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Θυμηθείτε, αυτό γίνεται για να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και σε υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας.

Δεν υπάρχει προορισμός εκτός από το ίδιο το ταξίδι

Αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο σημείο άφιξης, εκτός από το τώρα, τότε έχετε πρόβλημα.

Θεραπεύοντας τη σχέση σας με την παρούσα στιγμή θα φτάσετε σε μια κατάσταση όπου όλα θα φαίνονται εύκολα, χωρίς μεγάλες προσδοκίες, χωρίς ψυχικό πόνο, χωρίς να λυπάστε και θα είστε σε θέση να βιώσετε τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο.

Δεν είναι τα εξωτερικά γεγονότα που μας προκαλούν πόνο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε γι 'αυτά, η δική μας ερμηνεία της σημασίας τους. Οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις μας είναι που προκαλούν τα προβλήματα.

Επίκτητος

Και μόνο γνωρίζοντας αυτό και εφαρμόζοντάς το στην καθημερινή σας ζωή θα μπορούσατε να την μεταμορφώσετε.

Μεταστροφή στην ύπαρξη

Να θυμάστε ότι οι περισσότερες από τις φωνές στο κεφάλι σας δεν είναι δικές σας, αλλά ανακύκλωση της συλλογικής σκέψης που σήμερα ενισχύεται μέσω των ΜΜΕ (και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης), περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Απλά, μην κάνετε δικές σας αυτές τις φωνές. Γίνετε παρατηρητής και αποστασιοποιηθείτε από αυτές.

Μια ισχυρή αλλά συνάμα πολύ απλή άσκηση που διδάσκω στους μαθητές μου είναι: μόλις αποκτήσουν την επίγνωση των εν λόγω ασυνείδητων σκέψεων ή φωνών στο μυαλό τους, τους ζητώ να πατήσουν το νοερό κουμπί «διαγραφή» και να πουν «επόμενο».

Αν είχατε τη δυνατότητα να βιώσετε την αληθινή ύπαρξη, αντί να σκεφτόσαστε ή να νοιώθετε, τότε θα είχατε τη δυνατότητα να ρωτήσετε τον εαυτό σας «τι θέλω πραγματικά;» Αλλάζοντας επίπεδο συνειδητότητας δεν απελευθερώνετε μόνο τον εαυτό σας από τον πόνο, αλλά βοηθάτε να ανακουφιστεί ο πόνος και η δυστυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι τώρα, είμαι βέβαιη ότι έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορείτε να απαλλάξετε τον κόσμο από τον πόνο, εξαφανίζοντας αυτούς που τον δημιουργούν. Επειδή αυτοί που τον δημιουργούν είναι απλώς προβολή μιας σκέψης διαχωρισμού που προκαλεί απώλεια της συνειδητότητας.

Τελικά, δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή λύση για αυτό, εκτός από το να αφυπνήσουμε τη συνειδητότητα και τη δική μας εσωτερική ύπαρξη, και να ζήσουμε από τη δική μας ουσία και όχι από το μυαλό.

Αυτό το σύμπαν που μοιάζει με όνειρο και το αποκαλούμε ζωή, είναι ένα ζωντανό μαντείο, μια αποκάλυψη που συνεχώς εκτυλίσσεται - μια αντανάκλαση της δικής μας συνειδητότητας. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε συνειδητά να «δημιουργήσουμε» εμείς το σύμπαν.

Θυμηθείτε ποιοι είστε: Θεϊκές υπάρξεις από καθαρό φως, πραγματικά δυνατοί και απεριόριστοι άνθρωποι, πνευματικά όντα που βιώνουν μια ασυνήθιστη ανθρώπινη εμπειρία. 

Ο Eckhart Tolle είπε: «Δεν είστε ΣΤΟ σύμπαν, ΕΙΣΤΕ το σύμπαν, αποτελείτε αναπόσπαστο μέρος του.»