Κοιμούνται στο δρόμο για να βοηθήσουν τους άστεγους

Δημοσιεύθηκε στις 23-11-2016

Η 17η Νοεμβρίου 2016 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας ως την ημέρα που άλλαξαν τα δεδομένα στη ζωή 1.100 ανθρώπων.  Άνθρωποι υπέρ άνω υποψίας μεταμορφώθηκαν σε άστεγους ώστε να βιώσουν την πραγματικότητα σε ένα διαφορετικό από το δικό τους σύμπαν. Προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο  Deepak Chopra, του αθλητισμού όπως ο Γενικός Διευθυντής των New York Yankees, Brian Cashman και εκπρόσωποι του χρήματος όπως ο πρώην διευθυντή της Wall Street, James Manfredonia κοιμήθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Βγήκαν μπροστά αντί να κάτσουν στο σπίτι τους και όλα αυτά για να υποστηρίξουν νεαρούς σε ηλικία άστεγους.  Εκτός από την συναισθηματική ευαισθητοποίηση του κόσμου μάζεψαν και 1,96 εκατομμύρια δολάρια από φιλάνθρωπους και ενίσχυσαν τον Ξενώνα Αστέγων που οργάνωσε την δράση «Κοιμάμαι στο δρόμο».

Ο Ξενώνας Αστέγων είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ιδιωτικής χρηματοδότησης στην Αμερική παρέχοντας τροφή, στέγη και φροντίδα σε άστεγους και άστεγες νεαρής ηλικίας και δραστηριοποιείται σε 30 πόλεις 6 χωρών. Ο φιλανθρωπικός αυτός οργανισμός βοηθάει παιδιά να πάψουν να ζουν στους δρόμους και τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή.

Kevin Ryan, πρόεδρος του Ξενώνα Αστέγων, στην προετοιμασία για το νυχτερινό του ύπνο σε έναν κρύο δρόμο της Νέας Υόρκης, μίλησε για την βραδινή αποστολή του σε μια αίθουσα γεμάτη από 60 εθελοντές. «Αυτό δεν είναι μια 24ωρη άσκηση όπου προσποιούμαστε ότι είμαστε άστεγοι. Είναι κάτι πολύ πιο ιερό απ’ αυτό. Είναι ότι εσείς αγκαλιάζετε την εμπειρία τους. Και απόψε θα βρεθείτε αλληλέγγυοι με αυτούς τους νέους ανθρώπους για να τονώσετε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά τους».

Τι είναι όμως αυτό που θα μπορούσε να κινητοποιήσει κάποιον σε τέτοιο βαθμό ώστε να κοιμηθεί εθελοντικά στο δρόμο όπως κάνει ένας άστεγος; Κατά τη διάρκεια της επετειακής νύχτας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον James Manfredonia, έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει πάνω από 30 χρόνια στη Wall Street, στα γραφεία διαχείρισης κεφαλαίων των πλέον ανταγωνιστικών χρηματοοικονομικών εταιρειών, όπως η Merril Lynch και η Bear Stearns. Ο James έχει υπηρετήσει στο Συμβούλιο Υπεράσπισης του Ξενώνα Αστέγων για πάνω από 25 χρόνια. Έπεισε για την αναγκαιότητα της υποστήριξης του Ξενώνα και εταιρικούς του πελάτες όπως την Bank of America που με την σειρά της ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τους πελάτες της. Αυτή είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που κοιμάται έξω στο δρόμο.

Ο James Manfredonia ετοιμάζεται να κοιμηθεί στον παγωμένο δρόμο της Νέας Υόρκης, 17 Νοεμβρίου 2016 

Ρωτήσαμε τον James για ποιο λόγο συμμετέχει στο «Κοιμάμαι στο δρόμο», τη στιγμή που θα μπορούσε εύκολα να δωρίσει απλώς μερικά μετρητά και να περάσει τη νύχτα στην άνεση του ζεστού του σπιτιού στα προάστια της πόλης. «Συνειδητοποίηση» απάντησε. «Είναι όπως το ice bucket challenge (το 2014 για το ALS), η ίδια φιλοσοφία χρησιμοποιείται εδώ για να μας μεταφέρει την αίσθηση του να κοιμάσαι έξω στο δρόμο με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου και την εξάπλωση της δράσης. Πετυχαίνει πολλά περισσότερα από μια απλή δράση μέσω των social media» υποστηρίζει.

Οι ερωτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη γιατί είναι πολλά που θέλουμε να μάθουμε

LM: Τι σε ενέπνευσε να αναμειχθείς σε αυτή την ενέργεια όμως;

JM: Η μοίρα του να σε μειώνει στη ζωή ο τόπος που σε γέννησε. Έτσι ακριβώς αισθανόμουν πάντα. Όλοι μας θα ‘πρεπε να ‘χουμε ίσες ευκαιρίες. Αν έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις κάποιον, το κάνεις.

LM: Πώς όμως είναι να είσαι άστεγος, έστω για μια νύχτα;

JM: «Την πρώτη νύχτα ήμουν σοκαρισμένος» ομολόγησε ο James. «Νόμισα ότι θα είναι όπως η κατασκήνωση! Αλλά μετά βρίσκεσαι με μια άδεια κούτα στο χέρι και μια γωνιά για να βγάλεις τη νύχτα. Είναι σκληρό, σε συγκλονίζει. Ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι περίμενα. Στο τέλος, καταφέρνεις να κοιμηθείς από την (υπερβολική) σωματική εξάντληση.

LM: Πώς αντιδρούν τα παιδιά σε όλο αυτό;

JM: Τα παιδιά εντυπωσιάζονται! Πολλά απ’ αυτά δεν εμπιστεύονται την αγάπη και τη φροντίδα. Οπότε κοιμάσαι έξω μαζί τους για να τους δείξεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται γι’ αυτά.

LM: Ποιες είναι οι πιθανότητες να ευαισθητοποιήσεις περισσότερους ανθρώπους της Wall Street να ακολουθήσουν τα βήματά σου;

JM: Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται απ’ τη στιγμή που αφυπνίσεις τη συνείδησή τους. Όλοι συμμετέχουν. Όταν κοιμάσαι στο δρόμο «ξυπνάς» αμέσως απ’ το λήθαργό σου.

LM: Εκπροσωπείς τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους. Πώς μπορούμε να τους κάνουμε να συνεργαστούν;

JM:  Οι άνθρωποι είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωποι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσου­με τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ώστε να κάνουμε περισσότερους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν.

LM:  Αυτό άλλαξε την αντίληψή σου για την ευγνωμοσύνη; Νιώθεις περισσότερο ευγνώμων για την πορεία της προσωπικής σου ζωής;

JM:  Οπωσδήποτε.

Ο Deepak Chopra με μια ατάκα του τα είπε όλα:

«Είμαι ευγνώμων για κάθε ανάσα που παίρνω και θέλω να το μοιραστώ με όλους», είπε ο Deepak Chopra λίγες ώρες πριν ξετυλίξει τον δικό του υπνόσακο σ’ ένα πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης.

Όση ώρα ακούγαμε αυτούς τους εφήβους να ανταλλάζουν ιστορίες για το τι τους οδήγησε στον Ξενώνα Αστέγων - συνειδητοποιήσαμε περισσότερο παρά ποτέ πόσο ευγνώμων έπρεπε να είμαστε. Το ίδιο ευγνώμονες είναι και τα παιδιά. Χάρη στον Ξενώνα Αστέγων, αυτοί οι έφηβοι και οι έφηβες δεν καλύπτουν μόνο τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες για στέγη και φαγητό, αλλά απολαμβάνουν επίσης συναισθηματική υποστήριξη και μαθαίνουν να οδηγούν μπροστά τη ζωή τους. Μπορούν να αποφύγουν να ζουν ως άστεγοι. Μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων. Βιώσαμε τον ενθουσιασμό στα μάτια τους την ώρα που αυτά τα παιδιά μιλούσαν για τις συνεντεύξεις που έδωσαν για μια δουλειά και την επιστροφή τους στο σχολείο. Μια νεαρή γυναίκα εργάζεται σε 3 διαφορετικές δουλειές γιατί το Γενάρη ετοιμάζεται να ξεκινήσει το πανεπιστήμιο. Θέλει να γίνει νευροχειρουργός. Πολλά από τα παιδιά αυτά βίωσαν συνθήκες κόλασης στην ζωή τους πριν αποφασίσουν να χτυπήσουν την πόρτα του Ξενώνα. Παιδιά τοξικομανών γονέων κάποια, άλλα κακοποιημένα σωματικά και ψυχολογικά.

Μετά από αυτή την εμπειρία που βιώσαμε νιώσαμε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε, από ένα ασφαλές σπίτι μέχρι ένα γεμάτο τρόφιμα ντουλάπι. Πλέον η πρόθεση μας να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο πηγάζει από τα βάθη της ψυχής μας.  

Προσφέροντας κάτι στον κόσμο – είτε είναι οικονομική ενίσχυση, εθελοντική εργασία ή αφυπνίζοντας συνειδήσεις - όχι μόνο βοηθάτε τους συνανθρώπους σας, αλλά καταφέρνετε επίσης η συνεισφορά σας να επιστρέφει σε σας ακόμα μεγαλύτερη με τη μορφή μιας επαυξημένης Ευγνωμοσύνης για τη ζωή σας σε προσωπικό επίπεδο. Η Γενναιοδωρία και η Ευγνωμοσύνη, σε αντάλλαγμα, επιδρούν θετικά στην ποιότητα της ζωής σας, αλλά και στη φυσική σας υγεία.

Αν θέλετε να λάβετε  μέρος σε αυτή την ενέργεια  ή να συνεισφέρετε οικονομικά στον Ξενώνα Αστέγων,  μπορείτε να επισκεφτείτε για λεπτομέρειες τον ιστότοπο  www.covenanthouse.org.

Η συνεργάτης μας Μέλανη Βαγγοπούλου με τον Deepak Chopra