Επιστρέφοντας στη ζωή

Δημοσιεύθηκε στις 17-01-2017

Τις επόμενες ημέρες, άρχισα σιγά-σιγά να εξιστορώ στην οικογένειά μου τι είχε συμβεί στην άλλη διάσταση και επίσης, περιέγραψα πολλά πράγματα που είχαν συμβεί ενώ βρισκόμουν σε κώμα. Επανέλαβα, σχεδόν αυτολεξεί, στην οικογένειά μου που με άκουγε με δέος, ορισμένες από τις συζητήσεις που έγιναν, όχι μόνο μπροστά μου αλλά και έξω από το δωμάτιο, στο διάδρομο και τις αίθουσες αναμονής του νοσοκομείου. Μπορούσα να περιγράψω πολλές από τις θεραπευτικές αγωγές στις οποίες υποβλήθηκα, καθώς και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που τις έκανε, προς μεγάλη έκπληξη όλων όσων ήταν εκεί. Είπα στην ογκολόγο και στην οικογένειά μου ότι δυσκολευόμουν να αναπνεύσω και ότι είχα αρχίσει να πνίγομαι από τα υγρά στουςπνεύμονές μου στα μέσα της νύχτας, όταν ο άντρας μου πάτησε το κουμπί του συναγερμού. Διηγήθηκα λεπτομερώς πώς κατέφτασε το νοσηλευτικό προσωπικό και κάλεσε επειγόντως το γιατρό, ο οποίος ήρθε εσπευσμένα, τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι πέθαινα.

Περιέγραψα με κάθε λεπτομέρεια αυτό το περιστατικό, καθώς και τι ώρα συνέβηκε, εκπλήσσοντας τους πάντες που κοίταγαν συγκλονισμένοι. Αναγνώρισα ακόμα και το άτομο που είχε πανικοβληθεί όταν εισήχθηκα στο νοσοκομείο. Είπα στην οικογένειά μου, «Αυτός είναι ο νοσοκόμος που είπε ότι οι φλέβες μου είχαν συρρικνωθεί. Δεν σταματούσε να λέει πως τα άκρα μου ήταν πετσί και κόκαλο και ότι θα ήταν αδύνατο να βρει φλέβα για να τοποθετήσει τον ορό – ουσιαστικά, ο τόνος του υποδήλωνε ότι ήταν άσκοπο ακόμα και να προσπαθήσει να βρει φλέβα!»

Ο αδελφός μου αναστατώθηκε όταν το άκουσε και αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε επιπλήξει τον νοσοκόμο λέγοντάς του: «Η αδελφή μου άκουσε όλα όσα είπες όταν δεν μπορούσες να βρεις τις φλέβες της. Μπορούσε να καταλάβει ότι ήσουν έτοιμος να εγκαταλείψεις την προσπάθεια.» «Ούτε που πήγε ο νους μου ότι με άκουγε! Ήταν σε κώμα!» Ο νοσοκόμος εξεπλάγη και σοκαρίστηκε και, αργότερα, μου ζήτησε πολλές φορές συγνώμη για την έλλειψη ευαισθησίας του. 

 

*Απόσπασμα από το βιβλίο της Ανίτα Μουρτζάνι ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΓΙΝΑ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τη Link Media.