Επαναπρογραμματίζοντας το μυαλό μας

Δημοσιεύθηκε στις 13-10-2016

«Υποστηρίζει ο υποσυνείδητος προγραμματισμός μου αυτό που η καρδιά μου επιθυμεί;» Αν, γενικά στερούμαστε παρατηρητικότητας αυτών των συμπεριφορών, πώς μπορούμε να ξέρουμε ποιοι ακριβώς είναι οι προγραμματισμοί μας; 

Εφόσον το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προγραμματισμού πραγματοποιήθηκε πριν από τα επτά μας χρόνια και, ειδικότερα, επειδή μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς μας διαμορφώθηκε πριν καν γεννηθούμε, ο συνειδητός νους μας μπορεί να μην έχει ιδέα για το τι έχει ληφθεί στο υποσυνείδητό μας. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να εκτιμήσουμε το χαρακτήρα αυτού του υποσυνείδητου προγραμματισμού μας;

Αυτό είναι κάτι που γίνεται εύκολα, αρκεί να κατανοήσετε το πώς αλληλεπιδρούν ο συνειδητός με τον υποσυνείδητο νου μας. Εφόσον το 95% των συμπεριφορών μας ελέγχεται από τον αυτόματο πιλότο του υποσυνείδητου, και όχι από το συνειδητό νου, εξ’ ορισμού οι ζωές μας αντανακλούν τις συμπεριφορές που έχουν προγραμματιστεί στο υποσυνείδητό μας.

Εάν, για παράδειγμα, όλη σας τη ζωή τα φέρνατε βόλτα δύσκολα όσον αφορά στα οικονομικά σας, αναλογιστείτε, όπως, πλέον, συμβουλεύουν να κάνετε και πολλοί οικονομικοί «γκουρού», τι είδους προγραμματισμό λάβατε ως παιδιά σχετικά με το χρήμα και πώς αυτός ο προγραμματισμός εξακολουθεί να σας επηρεάζει σήμερα. Στο βιβλίο της, The 9 Steps to Financial Freedom (Τα εννέα βήματα προς την οικονομική ανεξαρτησία), η Suze Orman γράφει: «Μηνύματα για τα χρήματα περνούν από γενιά σε γενιά, φθαρμένα και γδαρμένα όπως τα οικογενειακά σερβίτσια». Η Orman, για παράδειγμα, έμαθε από πολύ νωρίς ότι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς της «έμοιαζαν τόσο δυστυχισμένοι», δεν ήταν η έλλειψη αγάπης μεταξύ τους, αλλά το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί. «Στο σπίτι μας, χρήμα σήμαινε πάντοτε ένταση, ανησυχία και θλίψη».

Όπως ακριβώς τα κατάφερε η, σήμερα πλούσια, Orman, έτσι και εσείς μπορείτε να ανατρέψετε ακόμη και τον πιο αρνητικό σας προγραμματισμό. Και χωρίς να πρέπει να αλλάξετε όλη σας τη ζωή! Αρκεί να επικεντρωθείτε στα σημεία που χρειάζεστε βοήθεια. Μπορεί, για παράδειγμα, με το χρήμα να τα καταφέρνετε μια χαρά, αλλά στις σχέσεις να πάσχετε. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τον υποσυνείδητο προγραμματισμό σας που έχει σχέση με το χρήμα. Τα πράγματα που σας αρέσουν, που σας έρχονται εύκολα, υποστηρίζονται ήδη από θετικό υποσυνείδητο προγραμματισμό – γι’ αυτό άλλωστε και τα βιώνετε. Ωστόσο, για οτιδήποτε πρέπει να δουλέψετε σκληρά, οτιδήποτε έχετε προσπαθήσει επανειλημμένα να αλλάξετε χωρίς επιτυχία, οτιδήποτε προσπαθείτε να αποκτήσετε αυτές είναι οι περιοχές που αντιπροσωπεύουν τις αυτο-περιοριστικές και αυτο-υπονομευτικές πεποιθήσεις του υποσυνείδητού σας και που, κατά πάσα πιθανότητα, απαιτούν επαναπρογραμματισμό.

Μάλιστα, όχι απλώς δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τα πάντα στη ζωή σας, αλλά δεν είναι ανάγκη και να πάτε σε κάποιον ψυχολόγο, προκειμένου να καταλάβετε τα πάντα. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε κομμάτια τον εαυτό σας, συναισθηματικά. Ούτε να επικεντρωθείτε στους ανθρώπους που «φταίνε» για τον προγραμματισμό σας. Δεν είναι ανάγκη να σκοτώσετε τον αγγελιοφόρο. Το μήνυμα είναι αυτό που πρέπει να ξαναγράψετε, γιατί αυτό είναι που γέννησε τη συμπεριφορά σας. Γι’ αυτό μη χάσετε το χρόνο σας με το να γυρίσετε πίσω και να τα βάλετε με τον αγγελιοφόρο, επειδή αυτή η προσπάθεια, συνήθως αναζωπυρώνει αυτά τα παλιά, πολύ επώδυνα συναισθήματα και τα ξαναζωντανεύει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στο να ξαναγράψετε αυτά τα υποσυνείδητα προγράμματα συμπεριφορών που σας εμποδίζουν να υλοποιήσετε τις επιθυμίες σας.

*Απόσπασμα από το βιβλίο του Bruce H. Lipton ΤO ΦAINOMENO TOY MHNA TOY MEΛITOΣ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τη Link Media.

Δείτε ακόμα τον Bruce H. Lipton να μας εξηγεί πώς να αλλάξουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας εδώ