Είμαστε Τελικά Έρμαια Των Γονιδίων Μας;

Δημοσιεύθηκε στις 22-12-2014

Σύμφωνα με τον Αμερικανό νευροεπιστήμονα Δρ. Joe Dispenza, κατά 95% των περιπτώσεων ΔΕΝ είμαστε. Αναφέρει –μεταξύ άλλων- στο βιβλίο του «Σπάσε τη Συνήθεια να Είσαι ο Εαυτός σου»:

«Η Eπιγενετική μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε την αλλαγή σε βαθύτερο επίπεδο. Η μεταστροφή στο πρότυπο της επιγενετικής μας παρέχει την ελεύθερη βούληση να ενεργοποιήσουμε τη δική μας γονιδιακή δραστηριότητα και να τροποποιήσουμε το γενετικό πεπρωμένο μας. Με τον τρόπο αυτό, τα γονίδιά μας ενεργοποιούνται από συγκεκριμένα χημικά σήματα και εκφράζονται μέσω της παραγωγής αντίστοιχων πρωτεϊνών».

«Αλλάζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας (παραδείγματος χάρη, επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με καλύτερη διατροφή και μείωση του άγχους), στέλνουμε στα κύτταρά μας καινούργια σήματα, κι εκείνα εκφράζουν καινούργιες πρωτεΐνες χωρίς να αλλάζουν το γενετικό σχέδιο. Ενώ, λοιπόν, ο κώδικας του DNA παραμένει ο ίδιος, τα κύτταρα λαμβάνοντας νέες πληροφορίες, ενεργοποιούνται με έναν καινούργιο τρόπο, αποκτώντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν χιλιάδες εκδοχές του ίδιου γονιδίου. Επομένως, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε διαφορετικά τα γονίδιά μας για να «γράψουμε» ένα νέο μέλλον».

«Οι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι τα γονίδια ευθύνονται για τις περισσότερες ασθένειες. Πριν από δύο περίπου δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα αποδέχτηκε το λάθος της και ανακοίνωσε ότι το περιβάλλον, με την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων, είναι ο παράγοντας που ενοχοποιείται περισσότερο για την πρόκληση ασθενειών. Γνωρίζουμε σήμερα ότι κάτω από το 5% των ασθενειών οφείλεται σε διαταραχή κάποιου μεμονωμένου γονιδίου ενώ το 95% περίπου των ασθενειών σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, το χρόνιο άγχος και τους τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες».